Speldemonstraties

Spel 2017 is voor en boven alles een plaats en een gelegenheid om gezelschapsspellen te leren spelen en (her)ontdekken. Spellenclubs, uitgevers, verdelers en spelauteurs nodigen je daarom graag uit aan hun speltafels. De spellen liggen voor je klaar en de vele vrijwilligers helpen je graag met de spelregels.

Hieronder vind je voorlopig nog een overzicht van alle aanwezige standhouders en themapleinen van de vorige editie. Na de zomer ontdek je hier ook de bevestigde namen voor dit jaar. Een gedetailleerde lijst van welke spellen er precies gedemonstreerd zullen worden, volgt eveneens later.

Uitgevers en distributeurs

999 Games

999 Games is weer van de partij op dit evenement. Schuif aan bij ons aan tafel en speel mee met onder andere ons genomineerde spel voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2016 en onze XL spellen. Van makkelijk tot moeilijk en van educatief tot party. 999 Games speel je mee ?!

The Game Master

The Game Master demonstreert tijdens Spel 2017 de nieuwste spellen, zoals Rhodes en Navegador. Daarnaast kan je natuurlijk ook aanschuiven om kennis te maken met de voor een Gouden Ludo genomineerde spellen El Gaucho en Mombasa of voor het altijd gezellige Stier zoekt Bier.

Asmodee Benelux

Als lid van de Asmodee groep (met filialen in diverse Europese landen en de VS) heeft Asmodee Benelux toegang tot de beste merken en spellen op de internationale spellenmarkt. Het rijke assortiment bevat dan ook vele titels voor zowel gezinnen, gelegenheidsspelers en veelspelers.

White Goblin Games

Met een honderdtal producten in catalogus is White Goblin Games beslist geen kleine speler meer met spellen voor kinderen, gezinnen en liefhebbers van het zwaardere werk! Kom ook op Spel 2017 weer de toptitels en nieuwe aanwinsten ontdekken.

Queen Games

De Duitse uitgever Queen Games was vorig jaar voor het eerst aanwezig op Spel. Onder het motto 'Connecting generations' demonstreert het Queen-team er ook dit jaar weer verschillende gezelschapsspellen voor gezinnen en kinderen.

Quined Games

De drie nieuwe releases van Quined Games van dit najaar. Papà Paolo van ontwerper van eigen bodem, Fabrice Vandenbogaerde. Vanuatu, een nieuwe editie met veel extra's en prachtig artwork. Key to the City - London, nieuwe uitgave van Richard Breese, met gestroomlijnde gameplay.

Portal Games

Boeken en films zijn een geweldige reis naar andere werelden. Ze voeden onze fantasie en dromen. Met spellen gaan we nog verder. Portal Games laat vrienden rond de tafel avonturen beleven, samen vijanden verslaan, samen verhalen vertellen. 'Boardgames That Tell Stories'.

Goliath

Goliathgames zal ook dit jaar weer haar nieuwste gezelschapsspellen laten zien op Spel 2017. Laat ze je uitleggen en probeer ze zelf.

Chronicle Games

Chronicle Games zal hun eerste spel Droomhuis demonstreren, met de mogelijkheid om het uit te proberen en vervolgens te kopen. Verder zal het spel Pakjesavond beschikbaar zijn om te demoen, hoewel deze pas volgend jaar uit zal komen.

Geronimo Games

Vorig jaar waren we er met New York en Celestia. Dit jaar zijn we er terug met enkele hele leuke spellen. Kingdomino zal er al zeker zijn en de rest......die kan je hier ontdekken.

Geek Attitude Games

De Belgische uitgever Geek Attitude Games komt de nieuwe titel 'Not Alone' voorstellen. In dit assymetrische spel neemt één speler (the creature) het op tegen alle andere spelers die als schipbreukelingen op een vreemde planeet proberen te overleven.

Deer Lord Games

De succesvolle party game DEER LORD komt opnieuw naar Spel! In het spel doe je dingen duidelijk genoeg dat anderen het zien, maar niet zo duidelijk dat ze je betrappen door "DEER LORD" te roepen. Test ons basisspel of een van onze 3 uitbreidingen tijdens spel!

Game Brewer

Game Brewer is een gloednieuwe Belgische spellenuitgever. Zij komen Pixie Queen voorstellen, hun allereerste spel dat na de succesvolle Kickstarter campagne in het voorjaar 2017 in de winkels zal liggen. Uit te proberen op Spel!

Keep Exploring Games

Keep Exploring Games is een Nederlandse spellenuitgever geboren in 2016, die Scuba reeds heeft uitgebracht en The Dutch East Indies aan het ontwikkelen is voor een release in 2017.

Black Box Adventures

Lose your friends and rule the world! In het ludieke bordspel Revenge of the Dictators speel je een verveelde dictator op vakantie in Hawaii met de opdracht om de president van Amerika te overtuigen om zijn macht op te geven. Als je van backstabben houdt MOET je dit spel gespeeld hebben!

House of Monks

Met Cosmic Encounter bracht House of Monks in mei van dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van deze gigantische klassieker een Nederlandstalige editie op de markt, die ook op Spel 2017 uiteraard niet mag ontbreken.

Score-On!

Ijshockey-fans, opgelet! Want L. Korte Sportspiele brengt de snelle actie van de ijspiste naar het midden van de huiskamer. De spelers bedienen de spelfiguren met de hand aan de onderzijde van het verhoogde speelvlak en hebben maar één missie: scoren en samen plezier maken!

Spellenclubs en themapleinen

FORUM-Federatie vzw

Honderden bord-, kaart- en dobbelspellen uit de collectie van FORUM-Federatie vzw staan ter beschikking aan de uitleenstand en kunnen met de hulp van een spelcoach naar hartenlust uitgeprobeerd worden. Tweepersoons- en kinderspellen krijgen hun eigen themapleinen.

Vlaamse spellenprijs 'Gouden Ludo'

Ontdek het beste familie- en expertspel van het jaar volgens de Vlaamse spellenclubs en leer ook de andere genomineerde spellen uit de eindronde van de Vlaamse spellenprijs kennen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door FORUM-Federatie vzw.

imprESSENs

In oktober verzamelt de internationale spellenscène in het Duitse Essen voor 's werelds grootste spellenbeurs, waar honderden nieuwe titels voor het eerst getoond worden. Op het ImprESSENs-terras presenteren we je graag enkele van onze impressies uit Essen.

Oudheid

Oude beschavingen herleven op dit themaplein ingericht door FORUM-Heist. Handelsimperia, militaire campagnes en mythologische verhalen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische geschiedenis komen weer tot leven op de speltafel.

Made in Belgium

Op het themaplein Made in Belgium zingen de leden van FORUM-Ranst de lofzang van de Belgische spelauteurs. De selectie omvat werk van o.a. Kris Burm, Frédéric Moyersoen, Xavier Georges en Philippe Keyaerts.

Dice and Deck Building

In zgn. Deck and Dice Building spellen proberen spelers een zo optimaal mogelijke set van kaarten en/of dobbelstenen samen te stellen waar ze elkaar vervolgens mee bekampen. Op dit themaplein brengt 't Spionneke enkele favorieten uit het genre bij elkaar.

Fantasy/Sci-fi

Spellenclub Lommel neemt je op hun Fantasy & Sci-fi themaplein mee naar verre planeten en vreemde werelden. Bereid je voor op ontmoetingen met ruimtevaarders, aliens, draken, tovenaars, elfen, goden en andere vreemde wezens. To the final frontier and beyond!

Familiespellen

Net als vorig jaar maken de leden van De Bokkensprong op hun familieplein plaats voor een selectie van spellen die zowel jongelui als hun ouders met gelijke winstkansen en tonnen plezier aan de speltafel kluisteren.

Behendigheidsspellen

Crokinole is voor een trouwe Spelbezoeker al lang geen onbekende meer. Dit jaar deelt het populaire flicking game de vloer met een aantal andere actie- en behendigheidsspellen zoals de Passe-Trappe, Weykick en nog enkele andere genrefavorieten.

Raders en draaiwielen

Of het nu om actierondellen, keuzewielen of tijdsraderen gaat, op dit themaplein ingericht rond raders en ronddraaiende wielen als spelmechanisme laten de Spelbunkerleden het alles behalve vierkant draaien.

Transport

De leden van FORUM-Merksem zetten dit jaar spellen rond het thema transport centraal en brengen zo een leuke mix van racespellen, pick-up and delivery en logistieke uitdagingen.

Snel gespeeld

In minder dan twee minuten uitgelegd en in nauwelijks enkele minuten meer gespeeld. Op het Snel Gespeeld-plein van FORUM-Mortsel worden de leukste fillers en snelle spellen uit de kast gehaald.

Bordspelmania

Maak kennis met de on-line gemeenschap van Bordspelmania en win leuke prijzen met de uitgeversrallye die je de verschillende speldemonstraties op een andere manier laat ontdekken.

Antwerpse Go Club

Het Oosterse denkspel Go wordt in de hele wereld gespeeld en heeft alles in zich om een leven lang te boeien. De spelregels zijn eenvoudig, het spel doorgronden is dat zeker niet. De leden van Go Club Antwerpen loodsen je in elk geval graag en deskundig door je eerste partij.

Spelauteurs en prototypes

spelauteur

Spelbedenker Mathias Rossie is al enkele jaren een vaste gast op Spel. Ook dit jaar kan je twee prototypes van hem spelen. 'War of Martians', een tactisch legspel in de ruimte voor 2 tot 4 spelers en 'The king is dead', een snel kaartspel voor 4 spelers.

Orctoberfest

De Duitse spelbedenker Stefan Linden toont het prototype van Orctoberfest. De spelers bezoeken als vreemde fantasiewezens een bijzonder bierfeest maar hebben absoluut geen zin in lange wachtrijen om tot bij hun versnaperingen en verzetjes te geraken.

Frederic Moyersoen

Eén van onze bekendste spelauteurs, Frédéric Moyersoen, komt dit jaar op zaterdag naar spel en demonstreert er Treasure Lair, het nieuwe boeiende kaartspel van AEG. Tevens wil hij enkele nieuwe spelconcepten uitproberen op de beurs.

Ivo Dekoning

Ivo Dekoning is de Vlaamse bedenker van het in Duitsland verschenen Nichtlustig: Labor Chaos. Hij is op zaterdag aanwezig en brengt behalve de twee versies van Labor Chaos ook enkele prototypes mee zoals The Good Fortunes of Harry Kean, The Black Tower en Cyclo-Sprint.

Laurens Bliek

De Nederlandse spelauteur Laurens Bliek demonstreert dit jaar zijn kaartspel Apocalypse Frenzy, een grappig thematisch spel over aliens die onze planeet komen verwoesten. Dit spel is tot eind november op Kickstarter te vinden.

Jan Willem van Dijk

Jan Willem van Dijk presenteert op zaterdag Clash d'Ardèche, een strategisch bordspel met een sterk blufelement, waarin je een bloeiende camping opbouwt. Investeer in kanoverhuur en radioreclame, vraag een goede prijs en koop de burgemeester om: zo word je de aantrekkelijkste camping!

Vlo & Co

Op zaterdag toont Peter Verhaeghe Vlo & Co, een kort tegelspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 9 jaar. 3 bedden zitten vol vlooien. De gekleurde beestjes verspringen op jouw verzoek van plaats. Wie zet de vlooien het best naar zijn hand en wie kiest best zijn favorieten?

Boosting Bike

Kom ook dit jaar Boosting Bike ontdekken, een spannend en origineel familiespel met miniatuurwielrenners. Bedenker Jos Noben stelt het op zondag graag aan je voor.