Voorstelling en geschiedenis

Spel: iedereen speelt! is een tweedaagse spellenbeurs, die elk jaar in november wordt georgeniseerd door de gezelschapsspellenclubs van FORUM-Federatie vzw en Adriaensen Speciaalzaak . Sinds de eerste editie 2000 groeide Spel langzaam maar zeker uit tot Vlaanderens grootste evenement voor liefhebbers van gezelschapsspellen dat ook stees meer bezoekers en standhouders van buiten de landsgrenzen weet te bekoren.

Geboorte van een spellenbeurs

Nadat we in de tweede helft van de jaren negentig deelnamen aan de Spelbreker-beurzen in Eeklo en Het Andere Spel in Antwerpen en we via Adriaensen Speciaalzaak de gelegenheid hadden om enkele jaren op rij een druk bezocht spellenterras uit te bakken op het Spellenspektakel in Eindhoven (NL) hadden we de smaak te pakken. Het was daarna slechts een kwestie van tijd alvorens we onze eigen spellenbeurs in de steigers zouden zetten.

Zo vormde het Fort van Merksem op een wisselvallige oktoberzondag in 2000 het decor voor de eerste editie van 'Spel'. De formule was eenvoudig: mensen werden uitgenodigd om geheel vrijblijvend een spelletje met ons te spelen. Wie de smaak te pakken had, kon zich ter plaatse lid maken en wie de geprobeerde spellen toch wilde kopen, kon dat dankzij de sponsor aan dezelfde aantrekkelijke voorwaarden als de FORUM-leden. Van bij het begin was er speciale aandacht voor kinderspellen en tweepersoonsspellen.

Groter, beter, speelser!

De 350-tal kijk- en speellustigen die de weg naar 'Spel 2000' vonden, keerden tevreden huiswaarts. Ook de organisatoren waren enthousiast over de opkomst en hoewel er nog wat twijfels bleven over de financiële haalbaarheid, werd al snel een datum gepind voor de tweede editie.

Het werd een succesverhaal. Het aantal bezoekers bleef in de loop van de jaren gestaag groeien en na vier edities moest worden uitgeweken naar een andere locatie. Na een omweg via Edegem - waar we voor het eerst meer dan 1.000 bezoekers ontvingen - kwamen we in 2005 in Broechem terecht.

Zonder af te wijken van de unieke formule van maximale speelgelegenheid en een 'one-stop-shop' werd het concept van de beurs gaandeweg verbeterd en uitgebreid met themazones, een tweedehandsmarkt en speldemonstraties van een steeds toenemend aantal fabrikanten, uitgevers en verdelers.

Om opnieuw meer speel- en groeiruimte te creëren, werd de editie van 2007 voor het eerst over twee dagen gespreid. Over het ganse weekend bereikten we net geen tweeduizend spelers. Reeds in het volgende jaar werd ook die kaap moeiteloos gerond. In de periode daarna klom het aantal bezoekers verder richting het volgende duizendtal, maar drukten we ook steeds meer tegen de limieten van de zaal aan.

Klaar voor de toekomst

Na negen mooie edities van Spel in Broechem drong een nieuwe locatiewissel zich op. De beslissing om naar de Waagnatie in Antwerpen te verhuizen, heeft echter wel wat voeten in de aarde gehad. Een A-locatie als deze vergt immers een heel andere aanpak op het vlak van organisatie, logistiek, promotie en levert ook een heel ander kostenplaatje op.

De verwachtingen voor de eerste Antwerpse editie van Spel in 2014 waren dan ook gespannen. Ondanks de nieuwe locatie, de nieuwe datum, de verhoogde toegangsprijs en het uitzonderlijke mooie herfstweer in dat weekend, bleef het aantal bezoekers mooi op peil om in het jaar daarna door het plafond van de 3.000 bezoekers te breken. In de scenario's voor de volgende jaren houden we daarom ook al voorzichtig rekening met de ingebruikname van de tweede hal van de Waagnatie...

Het einde is dus nog niet in zicht en zo lang we kunnen rekenen op de talrijke vrijwilligers, de enthousiaste standhouders en de warme steun van de spelersgemeenschap - die we allen zeer dankbaar zijn voor dit succesverhaal - gaan we onvermoeid verder!

Initiatiefnemers

FORUM-Federatie vzw Gezelschapsspellenclubs

Samen spellen spelen in een niet-competitieve, vriendschappelijke sfeer. Op de spelavonden van onze zeventien aangesloten spellenclubs ben je altijd welkom!

Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen

Met ruim twintig jaar ervaring en een assortiment van meer dan 4.000 titels is Adriaensen Speciaalzaak een instituut in Antwerpen en op de Vlaamse spellenscène.